maandag 14 juni 2010

Stage SHCC: ‘PictureConnections’!

Voor de mensen die zich afvragen wat ik hier eigenlijk allemaal uitspook op mijn stage...

Ik heb samen met 28 super enthousiaste kindjes een foto-project opgestart waar ik de hele maand Juni intensief mee bezig zal zijn! Joepie!

Waarom?
Door het opkomende toerisme in Cambodja -in het bijzonder Siem Reap- zijn vele kinderen vertrouwd met fotocamera’s. Helaas hebben velen niet het geluk in een welvarende situatie geboren te worden en zitten ze vast in een cyclus van armoede waarbij de luxe van multimedia niet, of heel moeilijk, voor hen wordt opengesteld.

Wat?
‘PictureConnections’ is een sociaal-artistiek project die kinderen in België en Cambodja de kans wil geven zich op een creatieve manier uit te drukken en elkaars leefwereld te leren kennen.

Kern?
Twee (nieuwe) werelden leren kennen: de Westerse wereld en de multimedia wereld.
- Willen ze kinderen van een ander land/werelddeel met een totaal andere manier van leven ontmoeten?
- Zijn ze geïnteresseerd in fotografie?

Aanpak?
De kinderen worden in elke fase van het project betrokken waardoor zij de inhoud en het resultaat van het project bepalen.

Stap voor stap wordt getoond hoe alles werkt en worden ze uitgedaagd om foto’s te nemen. Van zodra ze de technologie onder de knie hebben maken we samen een lijstje op van dingen die ze graag van Belgische kinderen van hun leeftijd zouden willen weten: waar ze wonen, waar ze naar school gaan, wat ze graag eten, wie hun beste vrienden zijn, wat ze doen in hun vrije tijd… Uit de lijst met vragen worden er 15 vragen geselecteerd waar zowel in België als in Cambodja mee zal worden gewerkt. In beide landen krijgen de kinderen om de beurt een paar uur een fotoapparaatje mee om de antwoorden op de vragen te fotograferen. Wanneer alle kinderen aan de beurt zijn gekomen worden de foto’s tussen de twee landen uitgewisseld zodat de foto’s die gemaakt werden door de Cambodjaanse kinderen aan de kinderen in België worden getoond en omgekeerd. Als afsluit doen we een skype-momentje waarbij ze allemaal live goedendag kunnen zeggen aan hun buitenlandse vriendjes.

Doel?
PictureConnections wil kinderen de kans geven zich op een creatieve manier te uiten waartoe ze anders nooit de kans krijgen. Door hen de fotocamera toe te vertrouwen leren ze om te gaan met verantwoordelijkheid krijgen en opnemen. PictureConnections wil hun zelfbeeld en zelfwaardegevoel versterken door te tonen dat er in hen wordt gelooft. Verder wil het project reflectie en zelfreflectie bij de kinderen te weeg brengen omtrent (voor hen) alledaagse thema’s door gebruik te maken van fotografie.

Door gebruik te maken van foto's kan zoveel meer worden gezegd, worden communicatieproblemen vermeden en kunnen we zien hoe zij de wereld rondom hen ervaren. Er wordt een soort (zelf)portret geschetst van de kinderen waardoor je als buitenstaander op een bepaalde manier dichter bij hun leefwereld kan komen. Door de uitwisseling van foto’s kan er een echte uitwisseling van levens(stijlen) tot stand komen waarbij het zien van gelijkenissen en verschillen erg leergierig kan zijn aan beide kanten van de aardbol.

Op termijn?
Een selectie van de foto’s kan worden uitgehangen doorheen het centrum waardoor de mensen die het centrum bezoeken via deze insteek op een andere manier deze kinderen leren kennen. De foto’s kunnen ook op de website worden geplaatst. Verder blijft het foto-apparaatje in de organisatie en neemt er een leerkracht het fotoproject over zodat de gastjes foto's kunnen blijven nemen. PictureConnections is dus nog maar het begin van alles.

Zozo, toffe bedoening hier dus! :)

Tradities zijn er om in stand te houden… Wist je dat:

- de gastjes het fantastisch vinden er echt van genieten!
- ik daar heel blij voor ben en er ook van geniet!
- het wel heel intens is.
- je al enkele sfeerbeelden kunt vinden bij mijn foto’s!
- vragen, suggesties, ideetjes… méér dan welkom zijn!
- wie meer info wil dat zeker moet laten weten, ik kan er uren over doorgaan! ;)
- er binnenkort een echt blogberichtje aankomt met mijn avonturen van de laatste dagen/weken.

Vele plakkerige groetjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten